2012. augusztus 21., kedd

Sikeres iskolakezdés tudatos szemmel
            Úgy gondolom a sikerhez kell egy mély önismeret, és egy nagy adag önbizalom. A siker senkinek sem hullik az ölébe, bármilyen tevékenységben szeretnéd elérni, kell hozzá:
 -tehetség és tudás
 -felkészültség
 -kitartás
 Miért lenne ez másképpen, ha iskolakezdésről beszélünk?
 Bizony nem könnyű elsajátítani az olvasás, az írás, a számolás alapkészségeit. Ehhez felkészültségre van szükség, és három összetevő együttműködésére. Nincs közöttük fontossági sorrend; bármelyik hiánya megbontja az egyensúlyt.
             A GYERMEK, akinek új ismereteket kell elsajátítania. Ő az, aki érdeklődéssel és természetes kíváncsisággal várja a nagy pillanatot: iskolás lettem!
 Rendelkezik a tanuláshoz szükséges érettséggel:
Vannak feladatai, melyeket képességeinek megfelelően külön figyelmeztetés nélkül elvégez /feladat-tudat/ Tudja, hogy nem minden sikerül első nekifutásra, és nem szegi kedvét, hogy újra és újra belevágjon /kudarctűrés/
Hisz, bízik önmagában, és kellő bátorsággal kezeli a számára ismeretlen helyzeteket is /önbizalom, biztonságérzet/
Képes figyelni környezetére, a körülötte élő emberekre; meghallgat másokat, türelmesen megvárja míg rá kerül a sor /alkalmazkodás/
            A SZÜLŐ, aki gyakran aggódik, néha szorong, hogy gyermeke miként fogja venni az akadályokat. Ismernie kell gyermeke képességeit,tisztáznia kell önmagában, hogy ezek a képességek valódiak-e vagy saját vágy-álmait vetíti ki gyermekére. Ha bármilyen nehézségre felfigyel, legyen bátorsága segítséget kérni, ha szükséges szakembert igénybe venni. Képes gyermekére elfogulatlanul tekinteni, ha konfliktusba kerül pedagógussal vagy az iskolával. Időt kell biztosítania minden nap arra, hogy meghallgassa a napi eseményeket, és átnézze gyermeke munkáit. Az élmények megosztása hihetetlenül elmélyíti a szülő gyermek kapcsolatot. Bár az ideális az, ha születéstől így működik, de soha nem késő elkezdeni!
Legyen egy nyugodt hely a lakásban, ami csak a kis iskolásunké, ahol gyakorolhat, elmélyítheti frissen szerzett élményeit. Sajnos ma anyagilag sem könnyű az iskolakezdés, ezért hasznos lehet előre gondoskodni néhány dologról, hogy a kezdéskor minden eszköz a rendelkezésre álljon. Lehet apránként vásárolgatni, hogy ne egyszerre terheljük meg a családi kasszát.
             Az ISKOLA, az a hely, ami változást hoz megszokott életünkbe. Az iskola feladata gondoskodni a megfelelő felszereltségről, technikai eszközökről Biztosítani a szakmailag képzett pedagógust. Előny, ha egy tanító többféle módszert ismer, mert az általuk szerzett tapasztalatok kreatívvá teszik. Bátrabban használ "új fogásokat" a hatékonyság érdekében. Rendelkezzen a különböző képességű tanulók foglalkoztatásával. Ez lehet tartalmas szabadidős tevékenység; jól felszerelt könyvtár; különböző szakkörök.
 Ez a hármas egység alkotja és generálja a sikeres iskolakezdést. Ennek tükrében kezdjen el tudatosan látni és cselekedni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése